Het belang van monitoring

Door eagle00789 op dinsdag 18 juli 2017 15:00 - Reacties (20)
Categorie: IT, Views: 5.358

De meeste van ons herkennen het nog wel uit het begin van het digitale tijdperk. Een medewerker belt op naar de computerafdeling om verhaal te halen want men kan niet inloggen in het mainframe. De medewerker van de computerafdeling gaat controleren wat er aan de hand is en komt tot de ontdekking dat er een onderdeel van het mainframe niet meer functioneert. Jammer dat hij er pas achter is gekomen nadat een medewerker dit tegen hem heeft moeten vertellen.

Nu “enkele” jaren later belt diezelfde medewerker op naar afdeling IT om te vertellen dat men niet kan inloggen op de computer. De IT-medewerker kan al vertellen dat er momenteel een storing gaande is waar men al druk mee bezig is om dit te verhelpen.

Zoals men kan zien zijn dit 2 vrijwel identieke situaties, maar met 1 wezenlijk verschil: Monitoring.
Een onwetend bedrijf kan een gedachte hebben van: “Monitoring? Wat heb ik daar aan?”
Het antwoord hierop is simpel. Uw systemen zijn bereikbaar op de momenten dat u ze nodig heeft.

Ok. Dat was het makkelijke deel. Nu het moeilijkere deel.

Monitoring kan op basis van meerdere methodes en nog veel meer verschillende tools die je hierbij kunnen assisteren. Zowel de verschillende methodes als de verschillende tools hebben allemaal hun voor- en nadelen. Ze vergelijke is echter een ander verhaal, omdat de tools niet zomaar 1-op-1 met elkaar te vergelijken zijn doordat ze niet allemaal dezelfde features hebben. Ik spreek hier zelf uit een stuk ervaring want doordat ik gelieerd ben aan een bepaalde organisatie, doordat ik in mijn privťtijd ook iets met computers doe en natuurlijk door mijn werk, ben ik door de jaren heen met allerlei verschillende tools in aanraking gekomen. Hierdoor kan ik echt zeggen dat ze allemaal hun voor en nadelen hebben.

In de ene tool laat je een scan lopen op je netwerk en letterlijk ALLES dat hij detecteert wordt vanaf dat moment gemonitord, een andere tool scant wel, maar hierna kun je specificeren wat er gemonitord moet worden en bij de volgende tool moet je werkelijk alles met de hand invullen.

Tot zover lijkt me alles duidelijk voor iedereen.

Nu hebben we nog 2 verschillende monitoring opties. Te weten:
  • Te Veel
  • Te Weinig
Te Veel
Als je teveel monitort, dan kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet, omdat je van zoveel bronnen zoveel verschillende informatie krijgt, waarbij het kan gebeuren dat je vanaf meerdere plekken andere informatie terug krijgt waardoor het uitzoeken va het werkelijke probleem onoverzichtelijk wordt.

Te Weinig
Als je te weinig monitort dan kun je niet achter de werkelijke oorzaak van het probleem komen. Hierdoor is het moeilijk om het probleem op te gaan lossen omdat je geen oorzaak hebt.

Precies genoeg
Het is de kunst om precies genoeg te monitoren zodat je makkelijk een oorzaak kunt vinden dat speelt bij de klant. Deze balans is altijd een moeilijk vraagstuk en kan dus ook geheel per klant verschillen.

In een volgende aflevering gaan we kijken naar de eerste van 2 tools die ik nu veel gebruiken en waarom we overgaan van de ene naar de andere tool.

Windows 10 ≠ Privacy by default…

Door eagle00789 op vrijdag 11 september 2015 19:53 - Reacties (17)
Categorie: IT, Views: 5.064

Windows 10. A wonderful product from Microsoft...

At least it should be...

Windows 10 has a lot of privacy issues, as we already could have read on other websites. [1][2][3]

Continue reading

Backups

Door eagle00789 op vrijdag 4 september 2015 22:07 - Reacties (13)
Categorie: IT, Views: 4.260

We all know it.

When working in IT, we do know how important backups are.

A few weeks ago, a customer was hit by the dreaded Cryptolocker virus. We all were working under the impression that the customer was protected by the backups that were made daily.

WRONG!

Continue reading